Muskuły jak po jabłkach autor: Dr Dariusz Sitkowski, data: 21:48, 13 Mar 2012 r.

Czy wiecie, że substancje zawarte w skórce jabłek mogą korzystnie działać na mięśnie?

/files/person/portret_sitkowskiego_8.jpg

Po rewelacjach dotyczących efektów spożywania soku z czerwonych buraków (poprawa zdolności do długotrwałych wysiłków fizycznych) oraz serwatki (stymulacja biosyntezy białek) pojawia się kolejna substancja, występująca w powszechnie dostępnej żywności, której działanie może być wykorzystywane przez sportowców. Mowa jest o kwasie ursolowym, który obficie występuje w woskowej skórce jabłek.

W eksperymencie na myszach, amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Iowa wykazali m.in., że kwas ten może zwiększać siłę i rozmiary mięśni, przy zachowaniu ogólnej masy ciała. Aktualnie planowane są testy kliniczne, mające na celu potwierdzenie tych efektów u ludzi.

Więcej w: Cell Metabolism, 2011, 13:627–638.

Relacje na żywo

Igrzyska w Tokio

Igrzyska w Pekinie