Czy wiecie, że równoczesne spożywanie bananów i alkoholu może wywoływać niekorzystne objawy?
Banany są uznawane przez wielu dietetyków sportowych jako doskonałe źródło węglowodanów, a ze względu na wysoką zawartość tryptofanu (prekursora serotoniny), jako owoce korzystnie wpływające na nastrój. Jednak, jak pokazały wyniki eksperymentu przeprowadzonego na 10 ochotnikach, równoczesne spożywanie bananów nawet z umiarkowaną ilością etanolu (0,5 g/kg masy ciała) może prowadzić do długotrwałego (obserwowanego jeszcze do 24 godzin) utrzymywania się nieprzyjemnych objawów, takich jak: uczucie zmęczenia, ból głowy i biegunka. Odpowiedzialne za to są, wywoływane przez alkohol, zaburzenia w metabolizmie serotoniny, polegające na zmianie wzajemnego stosunku jej metabolitów (5HIAA i 5HTOL).
Spożywanie samych bananów przyczynia się do podniesienia poziomu tej aminy, ale nie zmienia wyżej wspomnianego stosunku, dzięki czemu (podobnie jak inne owoce bogate w tryptofan, np. ananasy, kiwi, czy orzechy włoskie) nie wywołuje niekorzystnych symptomów.
Więcej w: Life Sciences, 2000, 67:799-806.