Czy wiecie, że ograniczenie spożycia soli kuchennej prowadzi do obniżenia wydolności fizycznej?
Nadmierna podaż sodu w diecie (Na) uznawana jest jako jeden z głównych czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, dlatego zmniejszenie spożycia soli kuchennej (NaCl) zalecane jest zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu tej choroby. Jednak, jak pokazują wyniki badań, ograniczenie spożycia NaCl może prowadzić do wydatnego pogorszenia wydolności fizycznej.
Przeprowadzono badania, w których 11 młodych mężczyzn trzykrotnie wykonywało stopniowany test wysiłkowy (do odmowy), za każdym razem spożywając (przez 3 dni poprzedzające badania) inne ilości soli (próba I – ok. 6,8 g NaCl/dn., próba II – ok. 14,8 g NaCl/dn., próba III – ok. 1,3 g NaCl/dn.). Okazało się, że ograniczenie spożycia NaCl (próba III) skutkowało istotnym pogorszeniem wydolności aerobowej, określanej: poziomem VO2max, całkowitym czasem wykonywania testu wysiłkowego, mocą maksymalną i mocą przy progu niekompensowanej kwasicy metabolicznej. Z kolei efektem zwiększenia spożycia soli (próba II) było nie tylko podniesienie poziomu w/w wskaźników, ale też przesunięcie profilu mleczanowego w prawo i w dół (czyli obniżenie stężenia mleczanu na kolejnych stopniach testu), które było widoczne zarówno w odniesieniu do próby III (restrykcja soli), jak i do próby I (normalna podaż soli).
Więcej w: http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/issues/71/071_0318.pdf